Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.Garabonc szellemi értékei


A község Zala megyében Nagykanizsától észak-keletre, Zalakaros szomszédságában, a Kis-Balaton dél-nyugati partján fekszik. Garabonc címerét a linkre kattintva tekinthetjük meg.
Az első írásos említése 1335-ből származik, Garaboncz néven. Garabonch, jelentése: kis dombgerinc, taraj.
Miután a lakosság kiköltözött a Kis-Balaton közepén szigetekre épült Ófaluból, a szokásosnál szélesebb utcákkal alakította ki új lakóhelyét.
Az átutazó turisták megtekinthetik Tóth Gábor művészi színvonalú Kis-Balaton Galériáját. A településen él és alkot Lichtenwaller Zoltán festőművész , akinek alkotásaival az ország több kiállítóhelyén, a legkülönbözőbb tárlatokon találkozhat a közönség.
Révai nagy lexikonából megtudhatjuk, hogy 1910-ben 881, 1920-ban 845 magyar lakosa volt. Az Új magyar lexikonból tudhatjuk, hogy 1960-ban 1130 lakosa volt a falunak.
A Magyar nagylexikon szerint 1910-ben 881, 1990-ben 833, 2001- ben 806 fő volt a falu lakossága, melynek 18%-a cigány, 1,1%-a német nemzetiségű.
A lakosság száma fokozatosan csökken, amit a Zala megye kézikönyvében olvashatunk.
1996 októberében zárult annak a falutörténetnek az adatgyűjtése, mely a Ki kicsoda Zala megyében? címet viseli. Ez az összefoglaló jól összegzi az addig megjelent ismereteket Garaboncról.
1998. március 31-én zárult annak az összefoglalónak az adatgyűjtése, mely a Zala megye kézikönyvében jelent meg. Ez a kötet angol nyelvű összefoglalót is közöl. Részletes történeti feldolgozást és nagyon gazdag adattárat olvashat itt az érdeklődő.

További érdekes információkat tudhat meg a következő link alatt Garaboncról, melyeket a Deák Ferenc Megyei Könyvtár digitalizált és tett elérhetővé mindenki számára.
Ezen oldalon a Zalai Közlönyben található, Garaboncról szóló cikkeket gyűjtöttük össze. Olyan érdekességekről olvashatunk, mint például az 1929-es iskolaszentelés, vagy az 1931-ben kért patikajog.
E linkre kattintva 1967-ben készült felvételeket láthatunk Garaboncról.

Honlapunkon csak a legfontosabb, több forrásban is azonosan közölt adatokat említjük. Tematikus linktárunkban további információkatt, leírásokat találhatnak.